Emma to the rescue

Det är så här att jag har varit hos farbror doktorn och fått beskedet att jag har en sjukdom som heter PCO. Eftersom den här sjukdomen är rätt frekvent förekommande och många tjejer inte vet om att de har den tänkte jag att jag bloggar om skiten så kanske någon läser och tänker att de känner igen symptomerna och på så sätt kanske kan hjälpa någon de känner. Det kan inte skada med kunskap i alla fall.

PCO står för polycystiska ovarier och betyder egentligen typ "äggstockar med många cystor" men räds ej;  namnet är inte riktigt korrekt eftersom det inte rör sig om några cystor i vanlig mening utan snarare äggblåsor (folliklar). Om man blir undersökt med ultraljud kan man se att det ser ut om ett svart pärlhalsband på äggstockarna och det är då dessa äggblåsor.
Om en kvinna har dessa äggstockar av PCO-typ och desutom ett antal andra symptom (framförallt oregelbundna och glesa menstruationer) bedöms ha så kallat PCO-syndrom. (PCO-S). Det är en obalans i hormonerna och man har grymt svårt för att bli gravid utan medicinsk hjälp. Det finns en mängd andra mindre roliga symptom också som hänför till ökad produktin av manligt könshormon. Genom att ta en blodprov kan man få veta hur det står till med den balansen. Även insulinet är påverkat av PCO.....så...ta för fan reda på hur det ligger till om ni är misstäksamma. Om man har PCO och inte behandlar den kan livoderslemhinnan (av alla jävla kroppsdelar) ta skada i from av cellförändringar och det kan aldrig vara bra. 

Här är några andra dead give aways på om ni kanske är PCO:are.
- oregelbunden menstruation med långa intervall eller utebliven mens (gäller alla med PCO)
- infertilitet till följd av utebliven ägglossning
- ökad tendens till acne i vuxen ålder
-ökad behåring av manlig typ (hurra..NOT!!!.tur jag slipper den symptomen i alla fall)
-tunt huvudhår hos unga kvinnor eller håravfall av manlig typ (rätt så ovanligt dock)
-minskad känslighet i vävnaderna för insulin, något som kan leda till typ 2-diabetes
-övervikt med framförallt bukfetma
-ätstörningar
-godissug/sockersug, egentligen sug efter kolhydrater

Sen kommer det trixiga nämligen hur behandlar man skiten? Jag är allt från expert i området just nu eftersom jag fick vetskap om det bara för ett dygn sedan. Men...i regel ligger det i släkten. Kolla med era mödrar hur deras liv ser/har sett ut.
Behandlingen varierar dessutom beroende på om du vill bli med barn eller inte så klart. Hormonerna är ett joxigt jäkla pack att ha att göra med så man måste nog reglera väldigt indivuduellt hur man ska behandla. Hur stark medicin. Vilken slags medicin.
Värt att nämna är kanske att om du har PCO är det inte omöjligt att få barn...bara lite trixigare. Vissa har säkert en lindrig form av PCO utan att veta om det.

Hum..så ligger landet. Jag vet inte riktigt vad mer jag ska skriva nu.
Jag får återkomma med ett mer normalt blogginlägg senare. En sak till....jag skriver inte för att söka empati eller sympati...bara för att jag tycker det är viktigt att förmedla kunskap om detta. Det är inte synd om mig. Jag har överlevt värre shit än detta. =) Så det så.

Äntligen min måndagshelg

Jobbar man hela helgen är det rätt gött att gå av på måndag morgon och vara ledig i två och en halv dag. Hejja jag. Jag har mitt jag-är-ledig-men-alla-andra-verkar-jobba-schema på gång. Det innefattar alltid en vända till biblioteket där jag lastar på mig ett tiotal böcker av olika kvalitet. Jag älkar att låna bokgrisen i säcken och bara gå på känn när jag lånar. Det är ju ändå gratis och kostar därför inget...ööhuumm..så äre. Sen har jag inte svårt att bara överge en bok om den inte underhåller mig. Ibland blir jag dyngless på utslitna italianska kriminalare med dålig kondition och sur inställning. Då byter jag till klassisk fanatsy istället. Jag har även gått med i en bokklubb som finns i stan. Man betalar 300 spänn för ett år och får under den tiden låna en sjujävla massa böcker och alla är noga utvalda (tror jag i alla fall). Nyederade och prisbelönta. Då slipper jag sovra i litteraturdjungels själv. I slutet av året får man sen behålla den bok man har lånat för tillfället. Smart idé änd aj lajk it. Ljudböcker har jag aldrig fastnat för. Det ska vara gamal hederlig text.
Förutom böcker är det träning som gäller. Träning gör mig på bra humör. Just nu blir det lyta tunga saker i takt till musik samtidigt som andra människor. Även kallat bodybump. Det är råviktigt att det heter på engelska..annars blir det inte tufft. Kroppspump.....låter som hjärta. Ändå fint. Bodycombat..vaffan blir det? Kroppsbattalj?
SEN är det något nytt på agendan. I afton blir det salsadans. Blir säkert hur roligt som helst. Jag gillar dans. Jag har även fått med min pojkvännen (som är den bästa i hela jävla världen) och lillebror och hans fästmö.
Vi har planerat in en resa till IKEA också eftesrom det finns en tvmöbel där vi vill ha. Köpte ny tv och då passar inte det tvskåp vi redan ägde. Tv´n står lixom lite på sniskan nu och så kan man bara inte ha det. Denna gång ska jag försöka vara lite mer beredd när vi åker dit. Förra gången var det en överraskning så jag hann inte tänka. Jag kom hem med en mjukisråtta för nio spänn. Det var min IKEA resa det. Well..jag kanske inte ville ha nått annat. Har ni tänkt på det?!?
För överigt i oktober fyller en massa folk år. Bland annat jag. Hejja jag. Jag planerar att ha en fetingfest för familjen. Jag är eggad. Vi blir ändå ett par stycken.
En annan sak som jag är en happy camper över är att löneförhandlingarna för personliga assistenter är klar och den ska vara på en minimum av 490 spänn. Nu gäller det bara att peka ut hur jävla bra och oumbärlig jag är så att jag får maxlönen.
Å ni som inte är med i facket....GÅ MED!!! Era snåla jävlar! Ni har råd och det är värt det.
Sådärja. Ordbajseriet avklarat för denna gång. Idag blir det inget klick på bilden på ett träd. Jag har ba inga roliga bilder att bjuppa på. Ni får fantisera fritt istället.
ha en bra måndag..och sen andra dagar också och...gör gärna något snällt idag mot någon. Det gör att jag gillar er ännu mer. Är ni homofob eller rasist (och med i det där satans äckelpartiet) hoppas jag ni får herpes!! hej då!

RSS 2.0